De Lelystadse Haringparty

Op zaterdag 27 juni a.s. is de Bataviawerf in Lelystad het stralende middelpunt van de tweede editie van de Lelystadse Haring Party. Een unieke gelegenheid om te netwerken met collega ondernemers, bestuurders, lokale en provinciale politici en zakenrelaties. Het succes van de editie 2024 toont aan dat velen het zien als hét netwerkevenement van het jaar. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Lelystadse service clubs en trok vorig jaar ruim 400 gasten, voornamelijk uit het Lelystadse en provinciale bedrijfsleven. Een prachtige middagbijeenkomst, officieel geopend door de Lelystadse burgemeester Mike Baltus, vol met ontmoetingen, een enerverende veiling van het eerste vaatje haring en bijpassende muzikale omlijsting.

De haring party is het vervolg op een niet meer bestaande traditie uit ons Nederlandse visserij verleden: “Vlaggetjesdag”. Na een spannende haringrace kwam de eerste en winnende haringtrawler onder grote publieke belangstelling de haven van Scheveningen binnen gevaren. Schippers en bemanningen uit vissersplaatsen als IJmuiden, Katwijk, Stellendam, Vlaardingen, Scheveningen en Urk streden om de eer. De deelnemende schepen waren met de wal verbonden via het al in 1904 opgerichte zendstation “Radio Scheveningen”. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog verhuisde het, onder behoud van de naam, vanuit het
Haagse Duindorp naar IJmuiden. In 1999 nam de Kustwacht de marifoonverbinding met de schepen over. Dat alles is nu verleden tijd. In plaats daarvan vinden er in vele steden en dorpen in ons land haring party’s plaats, waarbij de proeverij wordt gecombineerd met de veiling van het eerste vaatje en waarvan de opbrengst wordt aangeboden aan een van te voren vastgesteld goed doel. Een sfeervol evenement dat geen ondernemer mag missen, waarbij ontmoeten, verbinden en genieten centraal staan in een Oudhollandse ambiance.

De Lelystadse Haring Party wordt opgezet door Rotary Batavia, Rotary Club Lelystad. Kiwanis Club Lelystad, Lions Club Lelystad met de steun van de damesclubs Sopoptimisten en Inner Wheel en van Batavialand. Een Bourgondisch getinte culinaire happening waarbij een gekoeld korenwijntje niet kan ontbreken. De vers gevangen haring wordt ingekocht bij De Jongens van de Fant op Urk. Zij kopen alleen vis van topkwaliteit in en bereiden de vis op basis van jarenlange ervaring. Gezond en een sensatie voor de smaakpapillen.

Zo komt de haring aan wal

Moderne trawlers vissen in het voorjaar van begin juni tot midden juni op de Noordzee naar maatjesharing in de jaarlijkse haringrace. Een trawler is een schip met een trechtervormig net, verwerkingsdek en vriesruimen. Het zijn grote vissersschepen die in andere perioden van het jaar vissen op o.a. makreel, wijting, horsmakreel en platvis. De schepen, veelal eigendom van rederijen, worden geëxploiteerd door vissersfamilies waarbij het vak al generaties lang overgaat van vader op zoon. Nederlandse trawlers hebben concurrentie van schepen uit Denemarken, Noorwegen en Duitsland.

Als de vis aan land komt, wordt het via de visafslag verkocht. Vaak aan vishandelsbedrijven die de haring verwerken tot de beroemde ‘Hollandse Nieuwe’. Die naam mag alleen worden gebruikt voor haring die is gevangen in de periode van 1 mei tot en met 30 september. De gevangen haring wordt aan boord van de trawler eerst gezouten en onder het ijs (bevroren) naar de wal vervoerd. De vis wordt vervolgens gekaakt, verpakt in emmers en diep gevroren bij de inkopers afgeleverd. De trawlervloot vaart uit in de voorzomer na een winterse periode van stilliggen. In die tijd zorgen bemanningen voor verf- en onderhoudswerken en het repareren van netten.

De Nederlandse haringvissers stomen op in Noordelijke richting naar de haringgronden, ver van huis tot aan de Shetland Eilanden, en zoeken naar de juiste grootte van de haring en het ideale vetpercentage voor de Nederlandse markt. ‘Hollandse Nieuwe’ is een gegarandeerde traditionele specialiteit en binnen de  Europese Unie een geregistreerd en beschermd streekproduct.
De datum van de start van de haringrace wordt in ons land bepaald door het Nederlands Visbureau.